ESPACE CULTUREL DE LA HAGUE, Beaumont-Hague

Beaumont-Hague

The building is a compact block 43m large and 11m high. We are « digging » a covered pathway enlarged on the West angle of the ground floor plan as to mark the entrance. This alley is a passage, a reception as well as a point of distribution for the program – it is a real public space as it articulates all program elements. The concert hall takes places on one side, whereas the music school is situated on the ground floor of the other one. The path volumes are made of metallic colour anodized pannels. They are also perforated and thus are being an acoustique baffle as to protect from the noise. As for the facades, we are « playing » with reflexion and transparency effects allowing a glimpse of the inside activities. We have designes them as a 90cm spaced out « mur rideau » (« curtain wall ») altering glass and mirrors. This duality associates program and urban environment, music and nature. The accent in the interior spaces is placed on functionality and solidity. Wood and raw steel are privileged for their environmental traceability.

Le bâtiment est un bloc compact de 43 m de coté et de 11 mètres de hauteur. Dans le milieu ce volume, nous creusons une allée couverte qui s’élargie au rez-de-chaussée de l’angle ouest pour marquer clairement l’entrée de l’équipement. L’allée fonctionne comme un véritable espace public. Elle articule et relie tous les programmes.

D’un côté prend place la salle de spectacle, de l’autre, au rez-de-chaussée se situe l’école de musique. La demande de compacité du programme, nous a conduit à superposer les locaux associatifs à l’école de musique.

Les volumes de l’allée sont faits de panneaux en métal anodisé de couleur. Une perforation spécifique des panneaux permet de leur faire jouer un rôle de baffle acoustique pour absorber le bruit du foyer.

Côté façades, nous proposons de jouer avec la transparence et le reflet, de manière à laisser entrevoir les activités qui se déroulent dans l’établissement.

Les façades sont conçu comme un mur rideau d’un pas de 90 cm qui joue l’alternance de vitrages et de miroirs. Cette dualité associe programme et environnement urbain, musique et nature. A l’intérieur, l’accent est mis sur la fonctionnalité et la solidité. Bois et métal brut seront privilégiés pour leur traçabilité environnementale.

architects

Emmanuelle Marin+ David Trottin / PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Charlotte Lefebvre, Anne Clerget

assistants

Julia Winding, Emilie Murphy, Alfredo Luvison, Anatole Jeannot, Thomas Dantec, Yann Peter, Alexandre Pascal, Mernoush Naraghi, Estelle Grange-Dubellé

team

Technical engineer: Egis Bâtiment Centre Ouest

Acoustics : Peutz & Associés

Scenography : Labeyrie & Associés

Graphic design : Franck Tallon

Images : L’Autre Image

Photographer : Sergio Grazia

client

Joint local authority group of Hague

program

A broadcasting diffusion hall, a music school and community associations' rooms, a building with low energy consumption (BBC)

area

2 560 m² SHON (net floor area)

location

Rue des Tohagues, Beaumont-Hague (50)