BIODIVERSARIUM, Banyuls-sur-mer

Banyuls-sur-Mer

The site has an open horizon in the North, and is « stuck » against a rock in the South, has led us to conceive an « interface » building, between the land life and the sea life. We take advantage of the rock's presence to create a new biotope. Il will become the presentation of diverse coastal vegetation from the driest to the freshest. Both a charming and an educational place, this garden will be visited by the public as well as by researchers.

The Biodiversarium's program is a precise functional interweaving of the existant laboratories and an educational stage designed aquarium. Thus, our proposition is for a « frontal » building whose depth is revealed on the ground floor by a covered square protected from the wind by a large sliding gate.

On the side of the sea, the facade is enveloped by a glass skin with multiple leans that diffract the plate Northern light. This perspective between the sea, the glass, the shiny blue shades appear to us as a convenient metaphor of the aquarium's universe.

On the South facade, the slaty toned concrete facing alternes some red-ochre colours. We take advantage of the vaste third floor to form an efficient shed overhang the facade. Thus, the rock and the building brush against each other leaving a small passage for the southern light, which would create some spectacular and natural lights and ambiances.

Le site à la fois ouvert sur l’horizon au Nord et « collé » au rocher au Sud nous a conduit à concevoir un bâtiment « interface », entre la la vie terrestre et la vie aquatique. Nous profitons de la présence du rocher pour y créer un nouveau biotope. Il devient une présentation des diverses végétations côtières étagées des plus arides aux plus fraîches. A la fois lieu d'agrément et espace pédagogique, il sera fréquenté par le public et par les chercheurs.

Le programme du Biodiversarium est l’imbrication d’un fonctionnement précis entre les laboratoires, déjà présents sur le site, et un aquarium au parcours pédagogique très scénographié. Cela nous a conduit à concevoir un bâtiment « frontal », dont la profondeur est révélée au rez-de-chaussée par un parvis couvert, protégé du vent par un grand portail coulissant.

Côté mer, la façade est habillée d'une vêture de verre aux inclinaisons multiples qui diffractent la lumière plate du Nord. Cette mise en perspective entre la mer, le verre, les bleutés brillantes nous apparaît comme une métaphore opportune de l'univers de l'aquarium.
Sur la façade Sud, le parement en béton coloré d'une tonalité de roche schisteuse alterne des intensités variées d'ocre rouge. Nous profitons du vaste étage de laboratoires du R+3 pour former un efficace auvent en porte-à-faux sur la façade. Le rocher et le bâtiment « se frôlent » et laissent un fin passage à la lumière du Sud, ce qui donnera lieu à des éclairages et des ambiances aussi spectaculaires que naturelles.

architects

Anne-Françoise Jumeau + Emmanuelle Marin + David Trottin/ PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Stéphane Razafindralambo

assistants

Claire Oiry, Vania Léandro, Mael Esnoux, Julie-Laure Anthonioz,

BET : Quadriplus
Paysagiste : D'ici là paysage
Aquariologie : IDEE

client

Pierre et Marie Curie University

program

Biodiversarium comprising a research laboratory and a public aquarium for the oceanographic observatory of Banyuls-sur-Mer

area

3 035 m² SHON (net floor area)

location

Avenue de Fontaulé, Banyuls-sur-Mer

cost

7,75 M € not including VAT

calendar

Competition : October 2010

BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS
BANYULS