CRECHE 30 BERCEAUX, Paris

Paris

The project is part of the operation Grenelle Frémicourt which includes the construction of social housing on behalf of Paris-Habitat on Frémicourt Street and the construction of a residential building on Boulevard de Grenelle. The nursery capacity is 30 cribs. It develops as a 3 levels superstructure with the first two floors accessible to the public. The ground floor houses the reception and premises for cradles, first floor houses premises for tall children then the second floor houses staff quarters. The building is located in the inner courtyard of the passage along the west side of the operation. The volume respects the template imposed on street along the way. Inside the inner courtyard, the front of the nursery has inflection points in order to meet the size constraints imposed by the major sights in the lower levels of the building of social housing vis-à-vis. The facades and garden will pass mechanical protection made with terracotta elements enameled color. This mineral cladding partially returns the roof. In front of windows, sunshades also in terracotta elements provide sun protection. The outdoor areas are planted and bordered by a fence lined with a hedge shrub. A playground occasionally covered with a canopy containing the same elements as facade is provided along the building.

Le projet s'inscrit dans le cadre de l'opération Grenelle-Frémicourt qui prévoie la construction d'un immeuble de logements sociaux pour le compte de Paris-Habitat rue Frémicourt et la construction d'un immeuble de logements en accession boulevard de Grenelle.

La capacité d'accueil de la crèche est de 30 berceaux. Elle se développe en superstructure sur 3 niveaux dont seuls les 2 premiers seront accessibles au public. Le rez-de-chaussée abrite l'accueil et les locaux destinés aux petits, le premier étage les locaux destinés aux grands puis le deuxième étage les locaux du personnel.
 
Le bâtiment est implanté dans la cours intérieure sur le passage qui longe à l’ouest le site de l’opération. Sa volumétrie respecte le gabarit sur rue imposé le long du passage. Côté intérieur d’ilôt, la façade de la crèche présente des points d’inflexions de façon à respecter les contraintes de gabarit imposées par les vues principales dans les niveaux bas du bâtiment de logements sociaux en vis-à-vis.
 
Les façades sur passage et sur jardin recevront une protection mécanique en élément de terre cuite émaillée colorés. Cette vêture minérale se retourne partiellement en toiture. Au droit des baies des pare-soleils également en terre cuite émaillée assurent une protection solaire.
 
Les espaces extérieurs sont plantés et délimités par une clôture doublée d’une haie arbustive. Une aire de jeu ponctuellement recouverte d’un auvent reprenant les mêmes éléments qu’en façade est prévu le long du bâtiment. 
architects

Anne-Françoise Jumeau + Emmanuelle Marin + David Trottin/ PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

S. Razafindralambo

assistants

Vania Léandro, Alfredo Luvison

team

BET : Sibat, Franck Boutté Consultants
Crédits Photographiques : Luc Boegly et Sergio Grazia

client

PARIS HABITAT pour le DPEF

program

Low energy consumption building (BBC) corresponding to Plan Climat, energy consumption lower than 50 kWh/m²/year, label H&E Effinergy - 30%/ Paris Habitat Charter "Chantier Propre" (ongoing studies)

area

417 m² SHON (net floor area)

location

Boulevard de Grenelle, Paris 15ème (75)

cost

1.7 M € not including VAT (value of 2007)

calendar

Competition: October 2007
Studies: 2011
Hand over: 2012