EURORENNES ILOT FEVAL, Rennes

Rennes

The Féval city-block is a significant part of the renovation program performed around the Rennes rail-station. The urban project is developed by FGP and Territores. The project suggests to develop a new territory to connect the two sides of the city involving changes in landscape and topography. The railway road passes through urban structures like a river would pass through giant tectonic monuments in a form of large crystals.

The project consists of three buildings made ​​by 3 different architects, the whole project is structured around a landscape rift. The “crystals” are carved in a way to make the inner territory be reachable by sunlight.

We defined a section of the office by calibrating floors to 3.40m slab to slab. Savings in the height of each floor added up to one additional floor for the 28m building. Thus this solution created a large area which gives us the flexibility to "cut" large volumes to produce fancy crystal-like shapes making all composition more spectacular. This ability to resize volumes allows us to create a valley where the three buildings meet on the Féval Street and allow daylight to enter into the center of the block.

Success of the Féval city-block depends heavily on the quality of the infrastructure on the ground floors of the three buildings. We paid particular attention to increasing accessibility to the inner spaces from the outside.

L’îlot Féval prend place dans le grand programme de renouvellement de la gare de Rennes. Le projet urbain développé par Territoires et FGP propose un parti paysagé et topographique pour inventer un nouveau territoire qui reliera les deux rives de la ville. Les voies ferrées de la gare passante deviennent un fleuve ferroviaire bordé de formes urbaines aux implantations tectoniques et aux épures cristallines.

L’opération se divise en trois bâtiments faites par 3 architects differents. L’ensemble est articulé par une « faille » paysagée.

Tailler les cristaux pour faire rentrer la lumière.

Nous avons défini une coupe de bureau performante en calant les étages à 3,40m de dalle à dalle. Cette compacité permet de gagner un étage de bureau complet dans la hauteur des 28 m. Cette solution créé ainsi une surface importante qui nous donne la latitude de « tailler » plus franchement dans les volumes de la faisabilité. Ainsi le « mouvement » des bâtiments est plus généreux, spectaculaire. Cette possibilité de retailler les volumes nous permet de créer une vallée au droit de la convergence des trois bâtiments sur la rue Féval et ainsi de faire mieux rentrer la lumière dans le centre de l’îlot.

Le rapport au sol / Des accès traversants

La réussite de l’îlot Féval dépendra de la quantité et de la qualité des usages qui prendront place dans le niveau rez-de-chaussée des trois bâtiments, aussi nous avons été particulièrement attentifs à diversifier les programmes et multiplier les possibilités d’accès à chacun des bâtiments.

architects

Périphériques Architectes + a/LTA + Hamonic&Masson

project manager(s)

Peripheriques: Anne Clerget et Julie-Laure Anthonioz

a-lta: Gwénaël Le Chapelain, Alexandre Plantady

Hamonic et Masson: Benjamin Exbrayat

 

assistants

Claire Gaudin, Maud Armagnac, Vania Leandro

Pauline Espinat

BET TCE-Economie: Cabinet Collin, BET TCE Structure-Electricité-Ecoustique: INGEROP, BET Fluides: ITF Bruno GEORGES, Conseil en Urbanisme Commercial et Projets Urbains SAGACITY

client

Groupe Brémond

program

Bureaux, cinema, commerces, restauration.

area

SP totale = 21 640 m²

SP bureaux: 16 820 m²  

SP cinéma: 3 530 m²

SP commerce, restauration: 1 290 m²

location

Ilot Féval – ZAC EURORENNES, RENNES (35)

cost

30 M € including VAT (value June 2013)

calendar

Competition: June 2013