HOTEL D'ENTREPRISES INNOVANTES, Laval

Laval

This innovative office building project takes place in a new part of Laval city. Located on a plot of small size, it is nevertheless an important issue of marking the area.

We stick to the idea of hotel spirit, or caravanserai welcomed merchants, by organizing workspaces such as rooms and suites all connected together by a distribution surrounding a large patio and in “enfilades” so it is possible to put spaces in relation as wished.

On the program level, we have retained a strong desire to give workspaces maximum qualitative conditions of light, circulation and potential meeting between users. In the state of competition we partitioned workspaces, rooms as requested by the program between 30 and 50 sqm. The frame divisibility of 1.35 m and light character of partitions allow any other type of partitioning.

The specific design of each facade depends on sun exposure in a way that it maximizes the contributions and protections. The interplay of sunshade point out the entrance and gives the façade a subtle kinetic aspect. The different skies that will illuminate the building will give a changing and atmospheric perception of it.

Le projet d’hôtel d’entreprises innovantes de Laval, prend  place dans le nouveau quartier de la ZAC des pommeraies. Situé sur une parcelle de petite dimension, il est néanmoins un enjeu important du marquage de ce quartier.

Nous avons pris au mot cet esprit d’hôtel, ou de caravansérail qui accueillait les marchands, en  organisant les espaces de travail comme autant de chambres et de suites reliées entre-elles par une circulation ouverte sur un large patio et des enfilades qui peuvent mettre en relation à l'envie les lieux entre eux.

De la programmation, nous avons retenu une volonté forte de donner aux espaces de travail des conditions qualitatives maximums de lumière, de circulations, et de potentialité de rencontre entre les usagers. Dans l’état du concours nous avons partitionné les espaces de travail, les chambres selon la demande du programme entre 30 et 50 m². La trame de divisibilité de 1,35 m et le caractère léger des cloisonnements permettent un tout autre type de cloisonnement.

Le choix des façades est de privilégier, suivant les expositions solaires, un traitement spécifique qui permettra d’optimiser les apports et les protections. Le jeu croisé des brise-soleil marque les entrées et donne à la façade un aspect cinétique subtil. Les différents ciels qui éclaireront le bâtiment lui donneront une perception changeante et atmosphérique.

architects

Emmanuelle Marin + David Trottin / PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Construction: Antoine Roy / MIRO

Study: Claire Gaudin, Juliette Bonnamy

assistants

Karine Bergevin, Maud Armagnac, Vania Léandro

team

Technical engineer: Egis Bâtiment Centre Ouest

Acoustics : Peutz & Associés

Photographer : Luc Boegly

client

SEM Laval Mayenne Aménagements

program

A three storey office building with mixed compagnies, generous common spaces:  rooftop terrace and an inner courtyard, a building with low energy consumption (BBC)

area

2 199 m² SHON (net floor area)

location

angle avenue Pierre de Coubertin et voie Hebert, Laval (53000)

cost

3,45 M € not including VAT (value 2013)

calendar

Competition : april 2013

Hand over : January 2015