GYMNASE & SALLE POLYVALENTE, Mulhouse

Mulhouse

The gym building takes the form of a parallelepiped with pleated large contours, patterned by an energy wave which comes from inside the building. Thus the movement, the intensity of the game and passion for sport are transposed into the volumetric expression of the main space. From the outside, the materiality of the facade made ​​of metal tortoiseshells dotted with bright colors contribute to the global dynamism evoking the colors of team sports. Movements given to the building mark the corners of the plot and support children flows between elementary school and the new gym. Through the main fluid volume appears large glass box cantilevered in witch is seen the inner life of the equipment. In the garden, landscaped courtyard is animated by planted berms made ​​with some of the excavated earth. Also the integrated street furniture (benches, outdoor lighting, bicycle parking ...) with winding design supports the wave of the facade. Finally, side street, a valley planted secures the site discretely when the gym is closed while maintaining a welcoming image of the building.

Le bâtiment prend la forme d'un grand parallélépipède aux contours plissés, modelé par une onde d'énergie qui vient de l'intérieur du bâtiment. Ainsi le mouvement, l’intensité du jeu et la passion du sport sont transposés dans l’expression volumétrique de la salle.

De l’extérieur, la matérialité de la façade constituée d’écailles métalliques parsemées de tons vifs participent au dynamisme de l'ensemble en évoquant les couleurs des équipes de sports collectifs.

Les mouvements donnés au bâtiment marquent les angles de la parcelle et supportent les flux des enfants de l'école élémentaire vers la nouvelle salle. Le volume principal fluide est traversé de grandes boîtes vitrées en porte-à-faux qui donnent à voir la vie intérieure de l'équipement.

Au sol, le parvis paysager est animé de merlons plantés réalisés avec une partie des terres d'excavation. De plus les aménagements intégrés du mobilier urbain (bancs, éclairages extérieurs, parking vélo...) au dessin sinueux font écho aux ondes de la façade du bâtiment.

Finalement, côté rue, une noue plantée permet de sécuriser le site de manière discrète lorsque le gymnase est fermé tout en conservant une image accueillante du bâtiment. 

architects

Anne-Françoise Jumeau + Emmanuelle Marin + David Trottin/ PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Stéphane Raza

assistants

Vania Léandro, Maïlys Gangloff, Sandrine Marguerie, Claire Gaudin

BET TCE: Egis Grand-Est
BET Acoustique: Peut'z
Image de synthèse:  Autre Image
 
client

Mulhouse City

program

A gym with 1000 seats, A public space of 370m² and a multipurpose space of 534 m²

area

4284 m² SHON (net floor area)

location

Gymnase Brossolette, 51 rue Pierre Brossolette, Mulhouse (68100)