CONFORT MODERNE

Poitiers

The rehabilitation of the Confort Moderne is based on the choice to dress the building with "naves" having a variable transparency to improve uses and functionality. An essential aspect for us, the image of the Confort Moderne remains visible under this "stratification" which sets up the "historical" profiles forming the identity of the Confort Moderne. The entrance is located in the central nave which is totally transparent and crossed in continuity with the external spaces. Through this reception hall we access to the different functions requested by the qualified program. New thermal and acoustics covering improve the comfort of the place.

La réhabilitation du Confort Moderne s’appuie sur le choix de coiffer ses bâtiments de «nefs» à la transparence variable afin d’en améliorer usages et fonctionnalités. Aspect pour nous essentiel, l’image du Confort Moderne reste ainsi perceptible sous cette «stratification» qui met en scène les profils «historiques» composant l’identité du Confort Moderne. L’entrée se fait au niveau de la nef centrale entièrement transparente et traversante en continuité avec les espaces extérieurs. Cet espace d’accueil distribue ensuite les diverses fonctions du programme qualifiées chacune par les autres volumes de nefs. Nouvelles couvertures thermiques et acoustiques améliorant le confort du lieu.

architects

Emmanuelle Marin+ David Trottin / PERIPHERIQUES ARCHITECTES

Avec Alain Volatron / HALL VOLATRON ARCHITECTES

project manager(s)

Juliette Bonnamy

assistants

Corinne Takahashi, Jennifer Durand

team

Technical engineer: Egis Bâtiments Centre Ouest

Scenography : Labeyrie & Associés

Acoustics : ITAC Acoustique

Landscape : Phytolab

Images : L’Autre Image

client

Ville de Poitiers - Mr Fontaine

program

Cultural space that includes a music pole with a concert hall, a club and a pole of exposition; restaurant, diffusion, reception, serigraphy, fanzinothèque, artists' residences

area

3500 m² SHON (net floor area)

location

Rue du Faubourg du Pont Neuf, Poitiers (86)

cost

5,4 M not including VAT

calendar

Competition 2015