GROUPE SCOLAIRE & RESIDENCE ETUDIANTE, Saint-Denis

Saint Denis

Being implanted up to the plot boudaries and limited on a first floor level, we were able to clear and transform the central part into a large, airy and protected yard. The constructions on stilts form wide covered playgrounds forming real exterior volumes. The student residence is taking place above, expressed in a high leveled volume as to create a distinct identity.

Even though stacked, the residence and the school complex remain two perfectly independant entities as to their treatment and functioning. The accesses are clearly differentiated and the housing facades do not overhang directly the exterior school spaces.
The three school entities, the nursery school, the primary school and the leisure center, are accessible from the entrance esplanade via a common hall. The transparency of the reception zone creates a visual opening in continuity with the parc nearby.

All classrooms and the majority of the activity rooms are situated on the first floor. This simple one-level ring organization facilitates the interconnection between the different parts of the school complex. The intermediary classes and the leisure center are directly linked with the the rooms of both of the schools. The aim is to facilitate the transfer possilibity within, respecting however the functional independance of the different entities.

L'implantation en limite séparative des constructions et leur plafonnement à R+1 permet de dégager la partie centrale du terrain et d'y créer un vaste espace central à la fois aéré et protégé. Les bâtiments sur pilotis forment de larges préaux, véritables volumes extérieurs.Sur cette base la résidence étudiante prend place en gardant son volume étagé qui lui donne une identité claire.

Bien que superposés la résidence étudiante et le groupe scolaire sont deux entités parfaitement indépendantes dans leur traitement et leur fonctionnement. Les accès sont clairement différenciés et les façades des logements ne surplombent pas directement les espaces extérieurs des écoles.
Les 3 entités du groupe scolaire, école maternelle, école primaire et centre de loisirs sont accessibles depuis l'esplanade d'entrée couverte via un hall commun. Depuis la rue, la transparence de la zone d'accueil crée une percée visuelle en continuité avec l'allée plantée du parc de l'hôpital.

L'ensemble des salles d'enseignement et la majorité des salles d'activité sont implantées au premier étage. Cette organisation simple en anneau sur un seul niveau permet de faciliter les interrelations entre les différentes parties du groupe scolaire. Les classes tampons, le centre de loisirs, sont situés en liaison directe avec les locaux des 2 écoles. Il s'agit, de faciliter les possibilités de mutualisation des espaces, tout en respectant l'indépendance fonctionnelle des différentes entités.

architects

Anne-Françoise Jumeau + Emmanuelle Marin + David Trottin / PERIPHERIQUES ARCHITECTES

project manager(s)

Stéphane Raza

assistants

Vania Léandro

team

Technical engineer: Scoping

Sustainability: Etamine

Acoustics : Peutz & Associés

Graphic design : Franck Tallon

Images : L’Autre Image

Photographer : Luc Boegly

client

City of Saint-Denis / Espacil Habitat

program

- a school complex (an elementary school with 9 classes, a nursery school with 7 classes, leisure center with 5 halls);
- a student residence with 32 housing units (21 T1, 11 T1bis)

area

4 367 m² SHON (net floor area) - the school complex

1 046 m² SHON (net floor area) - the student residence

location

ZAC Porte de Paris, Saint-Denis (93)

cost

8,78 M € not including VAT - the school complex
1,24 M € not including VAT - the student residence
A total of 10 M € not including VAT (value of 07/2010)

calendar

Competition: 2011

Studies: May 2011- April 2012

Construction : 2012-2014

Hand over : May 2014